Kira Kontratı :
Kira akitleri özel bir şekle bağlı değildir. Hemen hemen her kira kontratı hususi(özel) şartları, gayri menkullere göre değişik özelliklerde olacağından hususi şartlardaki maddeler değişebilir eklemeler ve azaltmalar yapılabilir.Kontratın ön yüzünde *Dairesi* ibaresi yazılı bölümüne gayrimenkulun bulunduğu il yazılır.
- Örnek;
- Dairesi: (Ankara, İstanbul, İzmir gibi )
- Taraflar kefil dahil kontratı birlikte imzalamalı
- Kontratın her sayfası ayrı ayrı taraflar tarafından imzalanmalıdır.
- İlk ödeme elden yapıldı ise kontratın arka sahifesinde belirtilip mal sahibi tarafından imzalanmalı veya elden bir makbuz alınmalıdır.
- Kira kontratı tarafların anlaşması ve kabulü ile tapuya şerh edilebilir.
- Kira kontratının tapuya şerh edilmesi gayrimenkulun satılması halinde kontrattaki şartlar ve kontratın süresi yeni maliki bağlar.
- Kira bedeli yabancı para olarak belirlenen kira kontratı tapuya şerh edilemez. Yabancı paranın Türk lirasına çevrilmesi gerekir.
- Tespit edilen kira miktarı vergi usul kanununa göre emlak beyannamesinin %5 inden az olamaz.
- Demirbaş eşya beyanı bölümüne, demirbaşların beyanı ve durumu tam olarak yazılmalıdır.
6570 Sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkındaki Yasanın Uygulama Alanları:
- Kiralanan taşınmaz belediye sınırları içinde olmalı.
- Kiralananın üstü kapalı olmalı konut,işyeri, fabrika gibi kalıcı yerlerden olmalı.
- Kiralanan yer istasyon,iskele veya limanlarda bulunuyor ve üstü kapalı ise bu taşınmazların kira sorularının çözümlenmesinde 6570 sayılı yasa hükümleri uygulanır.
6570 Sayılı Yasaya Göre Açılacak Boşaltma (TAHLİYE) Davaları:
1-Yazılı Tahliye Taahhüdü Nedeniyle Kiracı tarafından gayrimenkulun tahliye edileceği noterden yapılan bir taahhütname ile taahhüt etmesine rağmen boşaltılmamışsa 1 ay içinde icra dairesine müracaat ederek kiralananın boşaltılmasını isteyebilir
2-Mesken İhtiyacı Sebebiyle Gayrimenkulu kendisinin eşinin veya çocuklarının mesken olarak kullanma ihtiyacında kalması halinde kira sözleşmesinin bitimini takip eden bir ay içerisinde
3-İşyeri İhtiyacı Sebebiyle Gayrimenkulu kendisinin, eşinin veya çocuklarının bir meslek veya sanat gereği ihtiyacına dayanarak kira sözleşmesinin bitimini takip eden bir ay içinde
4- Esaslı Tamir, Yeniden İnşa Veya İmar Masksadı Ve Tevsi, Tadil Nedeniyle Gayrimenkulü yeniden inşa veya esaslı tamir, tevsi veya tadil nedeniyle boşaltılmasını istiyorsa kira sözleşmesinin bitimi takip eden bir ay içinde
5-Yeniden İktisap Eden Şahsın İşyeri Veya Mesken İhtiyacı Sebebiyle Gayrimenkulü medeni kanun hükümlerine göre iktisap eden kimse bu yeri kendisi eşi veya çocukları için mesken veya işyeri olarak kullanacaksa iktisap tarihinden itibaren bir aylık süre içinde ihtarname çekme şartıyla altı ay sonra ve bir aylık süre içinde dava açmalıdır.
6- Kira Bedelinin Ödenmemesi Ve İki Haklı İhtar Sebebiyle Kira bedelini vaktinde ödememiş ve bu nedenle kendisine iki haklı ihtarname çekilmiş ise (bir yıl içinde)ayrıca ihtara gerek olmadan kira sözleşmesinin bitim tarihini takip eden bir aylık süre içinde.
7-Kiracının veya eşinin aynı belediye sınırları içinde oturabileceği konutunun bulunması halinde ayrıca ihtarnameye gerek olmadan Tahliye davası açabilirler.
Kira Ödenmemesi Durumunda Çekilecek İhtarnamede Dikkat Edilecek Hususlar:
-
Kira sözleşmesi altı ay ve daha fazla süreli ise istenen kira parasının ödenmesi için kiracıya 30 günlük bir süre verilmelidir. Bu gün olarak yazılmalıdır ve 30 gün olarak belirtilmelidir
-
Kiracı 30 gün içinde ödemez ve 30 gün sonra ödeme yapar ise artık temerrüde düşmekten kurtulamaz.
-
Kira sözleşmesi altı aylık bir süreden az ise kiracıya ödemede bulunması için altı günlük süre verilir.
-
İhtarnamede verilen süre içerisinde kira parası ödenmezse kira sözleşmesinin fesh edileceği tahliye davası açılacağı açıkça belirtilmelidir. Aksi taktirde boşaltma davası açılmaz. Ancak ihtarname çekilme tarihine kadar işlemiş olan kira parası istenebilir.
|